Site logo

ניתוח ויטרקטומיה – שאלות ותשובות


מהו ניתוח ויטרקטומיה?

ויטרקטומיה (Vitrectomy) הוא ניתוח עיניים עדין ומדויק, המתבצע על ידי מומחה לניתוחי רשתית. הניתוח נועד לטפל במגוון מחלות הפוגעות הרשתית והזגוגית– הג'ל השקוף שממלא את חלל העין. במהלכו מוסר חלקה האחורי של הזגוגית, ובכך מתאפשרת גישה לרשתית לצורך טיפול בבעיות כמו ממברנה אפירטינלית, חור מקולרי, היפרדות רשתית, דימום תוך-עיני ומצבים נוספים. הניתוח מבוצע תוך שימוש בטכנולוגיה מתקדמת ומוביל לשימור ולשיפור הראייה.

באילו מצבים רפואיים נדרש הניתוח?

ויטרקטומיה מבוצעת כאשר קיימת פגיעה במבנה התקין של הרשתית או הזגוגית. מצבים אלה כוללים:

  • ממברנה אפירטינלית (Epiretinal Membrane): - ERM: רקמה דקה הצומחת על הרשתית וגורמת לעיוות בראייה.
  • חור מקולרי (Macular Hole): פגם במרכז הרשתית, המשפיע על הראייה המרכזית וגורם לפגיעה משמעותית בראייה.
  • היפרדות רשתית: לרוב תוצאה של היפרדות זגוגית עם היווצרות קרעים ברשתית, מצב העלול להוביל לאובדן ראייה בהיעדר טיפול.
  • דימום בזגוגית: דימום בזגוגית העין מופיע במצבים כגון מחלת עיניים סוכרתית, פגיעה באספקת הדם לרשתית, חבלה או ניתוח קודם. במידה והדימום אינו נספג מעצמו, יש צורך בהסרתו בניתוח.
  • זיהום תוך-עיני, חבלות ומצבים נדירים אחרים – כאשר נדרש טיפול ניתוחי להצלת הראייה.

כיצד מתבצע הניתוח בפועל?

ברוב המקרים, הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית ובשילוב טשטוש קל. במטופלים בהם יש קושי בשיתוף פעולה לעיתים ניתן לשקול לבצע את הניתוח גם בהרדמה כללית. מהלך הניתוח כולל:

  1. יצירת שלושה פתחים זעירים בלובן העין – בקוטר של מחט עדינה – לרוב ללא צורך בתפרים.
  2. החדרת מכשור מיקרו-כירורגי להסרת הזגוגית וביצוע פעולות נוספות בהתאם לצורך, כמו טיפול בלייזר, קילוף ממברנות או הסרת דימום. בסיום הניתוח ממלאים את חלל העין בנוזל סטרילי שאינו פוגע בתפקוד הראייה. במקרים מסוימים מוזרק גז לעין, שתפקידו להפעיל לחץ על הרשתית לצורך הצמדתה או לסייע בסגירת חורים ברשתית. מערכות מתקדמות ומשוכללות עושות שימוש בהדמיה תוך ניתוחית כמו OCT תוך-ניתוחי, מערכות צפייה בתלת מימד ואף שימוש בבינה מלאכותית. כלים אלה תורמים לדיוק מרבי, להפחתת סיבוכים ולשיפור התוצאות.

כמה זמן נמשך הניתוח?

משך הניתוח משתנה בהתאם לאבחנה ולמורכבות המקרה. ניתוח לטיפול בממברנה אפירטינלית נמשך לרוב פחות משעה. במקרים מורכבים יותר – כמו סיבוכים של עין סוכרתית, היפרדות רשתית או שילוב עם ניתוח קטרקט – הניתוח עשוי להימשך זמן רב יותר.

האם יש הנחיות מיוחדות אם נעשה שימוש בגז במהלך הניתוח?

כאשר מוזרק גז לעין – למשל במקרים של חור מקולרי או היפרדות רשתית – ייתכן שהמנתח ידריך את המטופל לשהות במנח ראש מסוים במשך מספר ימים, על מנת לסייע בהצמדת הרשתית. הגז נספג מעצמו בתוך מספר שבועות ואין צורך להוציאו בניתוח נוסף. בתקופה זו חל איסור על טיסות או שהייה בגובה של מעל 700 מטר (כגון ירושלים או צפת), מחשש לעלייה בלחץ תוך-עיני. חשוב מאוד להקפיד על הנחיות הרופא כדי להבטיח הצלחה מירבית ולמנוע סיבוכים.

אילו סיבוכים עלולים להתרחש?

למרות שמדובר בניתוח בטוח יחסית עם שיעורי הצלחה גבוהים, ייתכנו סיבוכים, בהם:

  • דימום תוך-עיני
  • דלקת או זיהום (אנדופתלמיטיס)
  • היפרדות רשתית
  • עלייה בלחץ תוך-עיני
  • הופעת קטרקט (במטופלים שטרם עברו ניתוח קטרקט)

כיצד מתבצעת ההחלמה?

קצב ההחלמה משתנה בין מטופלים. בשבועות הראשונים צפויה ראייה מטושטשת, עם שיפור הדרגתי שיכול להימשך מספר חודשים. בשבועיים הראשונים מומלץ להימנע ממאמץ גופני משמעותי, לשמור על היגיינת העין ולהשתמש בטיפות בהתאם להנחיית הרופא. במידה והוזרק גז – הראייה תישאר מטושטשת עד לספיגתו.

האם הראייה חוזרת לקדמותה?

שיפור הראייה תלוי בסיבה לניתוח, במשך הזמן שבו הבעיה הייתה קיימת ובמצב הרשתית לפני ההתערבות. ככל שהאבחון והטיפול נעשים מוקדם יותר – כך עולה הסיכוי להשגת תוצאה טובה יותר ולשימור ראייה איכותית.

לסיכום

ניתוח ויטרקטומיה על ידי מומחה לניתוחי רשתית מאפשר לטפל במגוון מחלות רשתית שבהיעדר טיפול עלולות להביא לפגיעה משמעותית בראייה. הודות לטכנולוגיה מתקדמת זהו הליך עם שיעורי הצלחה גבוהים. שמירה על ההנחיות בתקופת ההחלמה היא מרכיב חשוב להצלחת הניתוח ולשיפור בראייה.

לקביעת תור ושאלות כלליות

השירות הניתן באמצעות האתר אינו שירות רפואי. תיעוד ומידע רגיש יש למסור לרופאים בלבד.

מדיניות ותנאי שימוש

המידע והתוכן המוצגים באתר זה מיועדים לספק מידע אינפורמטיבי והבעת דעה סובייקטיבית מטעם צדדים שלישיים בלבד הם אינם תחליף לייעוץ רפואי מקצועי ואין להסתמך עליהם כייעוץ כאמור. כל שימוש במידע באתר טעון בדיקה ואימות עם הגורמים הרלוונטיים. השימוש באתר ובתכניו הינה באחריותו הבלעדית והמלאה של המשתמש

MedReviews 2025 © כל הזכויות שמורות.
חיוגפנייהוואטסאפמידע כללי