Site logo

ניתוח קטרקט בלייזר – שאלות ותשובות


מהו קטרקט ומהו ניתוח קטרקט בלייזר?

קטרקט הוא מצב נפוץ שבו עדשת העין הטבעית מאבדת משקיפותה בהדרגה – תהליך שמוביל לטשטוש בראייה, סינוור ולעיתים שינויים תכופים במרשם למשקפיים. הגורם השכיח ביותר לקטרקט הוא הגיל, אך גם חבלה, מחלות כלליות כמו סוכרת או שימוש בתרופות מסוימות (כמו סטרואידים) עלולים לקדם התפתחות קטרקט.
ניתוח קטרקט בלייזר (FLACS – Femtosecond Laser-Assisted Cataract Surgery) הוא גרסה מתקדמת של ניתוח הקטרקט הקלאסי. בטכניקה זו נעשה שימוש בלייזר מדויק, שמבצע חלק מהשלבים הראשונים של הניתוח באופן ממוחשב – כולל החתכים הניתוחיים וריכוך ראשוני של העדשה. בהמשך, מסירים את העדשה העכורה ומושתלת עדשה מלאכותית שקופה (IOL).. שלבים אלה קבועים בין אם נעשה שימוש בלייזר ובין אם לאו.

מה היתרונות של שימוש בלייזר בניתוח קטרקט?

השימוש בטכנולוגיית לייזר מביא עמו מספר יתרונות:

  • דיוק בביצוע החתך העיקרי בעדשה והפחתת הסיכון הכרוך בפעולה זו, במיוחד במקרים מורכבים בהם העדשה עשויה להיות תפוחה.
  • הפחתת האנרגיה הנדרשת לפירוק העדשה, וכך הפחתת הסיכון הכרוך בניתוח קטרקט מתקדם בו נדרשת אנרגיה גבוהה.
  • טיפול באסטיגמציה על ידי ביצוע חיתוכים ייעודיים בקרנית (LRI)
  • דיוק רב יותר במיקום העדשה המושתלת, במיוחד כשמדובר בעדשות מתקדמות כמו מולטיפוקליות או טוריות

למי מתאים ניתוח קטרקט בלייזר?

הניתוח מתאים במיוחד למטופלים בהם הניתוח צפוי להיות מורכב בגלל מאפיינים מסוימים של מבנה העין או דרגת התקדמות הקטרקט. גם מטופלים עם אסטיגמציה משמעותית, או כאלה המבקשים עדשה מתקדמת שמצריכה מיקום מדויק, עשויים להרוויח במיוחד מהשיטה.
לעומת זאת, במקרים של אישונים צרים, גלאוקומה מתקדמת, צלקות בקרנית או קושי ניכר בשיתוף פעולה במהלך הניתוח ייתכן ולא יתאפשר שימוש בלייזר. לפי שיקול דעת הרופא המנתח תתקבל ההמלצה והמטופל יבחר בשיטה המתאימה לו ביותר.

איך מתבצע הניתוח בפועל?

הניתוח מורכב משני שלבים עיקריים:

  1. שלב הלייזר – המטופל שוכב על מיטת הלייזר שנמצאת מחוץ לחדר הניתוח. מערכת הדמיה תלת-ממדית (כגון OCT סורקת את העין ולפי מפת העין המדויקת מתבצעים באופן אוטומטי החיתוכים בקרנית, פתיחת הקופסית וריכוך העדשה – הכל תוך מספר שניות.
  2. שלב הניתוח – המטופל עובר לחדר ניתוח רגיל, שם מוסרת העדשה העכורה ומושתלת במקומה עדשה מלאכותית שקופה.
    הניתוח כולו אורך כ-15–30 דקות, מבוצע בהרדמה מקומית בעזרת טיפות עיניים והמטופל ער לגמרי לאורך כל הניתוח.

האם הניתוח כואב? מה צפוי לאחריו?

לרוב, אין כאב בניתוח עצמו – רק תחושות קלות של לחץ או אי-נוחות. לאחר הניתוח, ייתכנו תחושות של גוף זר, גרד קל, רגישות לאור או דמעת – תופעות שכיחות שחולפות בהדרגה תוך מספר ימים.
השיפור בראייה מתחיל לעיתים כבר למחרת הניתוח, אך הראייה ממשיכה להתחדד בהדרגה במהלך השבוע הראשון. פעילות יומיומית קלה (למשל קריאה או צפייה בטלוויזיה) אפשרית כבר ביום הניתוח.

אילו סיבוכים עלולים להתרחש?

כמו בכל הליך ניתוחי, גם כאן קיימים סיכונים – אם כי מדובר בשכיחות נמוכה. בין הסיבוכים האפשריים ניתן למנות:

  • יובש וגירוי עיני קל במהלך תקופת ההחלמה
  • בצקת בקרנית או במקולה
  • דלקת תוך-עינית או חדירת זיהום תוך עיני
  • עלייה זמנית בלחץ התוך-עיני
  • חיתוכים לא שלמים בקופסית וחוסר יציבות של העדשה המושתלת
  • צורך בניתוח נוסף לטיפול בסיבוכים המפורטים לעיל

רוב הסיבוכים ניתנים למניעה או לטיפול, במיוחד כאשר הניתוח מתבצע על ידי מומחה לניתוחי קטרקט, המטופל עובר בדיקות מקיפות ונעשית היערכות מתאימה לצרכיו.

איזו עדשה נשתילים במהלך ניתוח קטרקט בלייזר?

בחירת העדשה היא שלב חשוב בתכנון הניתוח. האפשרויות כוללות:

  • עדשות מונופוקליות – מספקות ראייה חדה למרחק אחד בלבד (לרוב לרחוק), ויהיה צורך במשקפיים לקרוב ולטווח הביניים
  • עדשות מולטיפוקליות– מאפשרות ראייה בכמה טווחים ומפחיתות משמעותית את תלות במשקפיים, אך עשויות לגרום להילות סביב אורות, לסינוורים או לירידה בניגודיות
  • עדשות EDOF – מאריכות את עומק המיקוד תוך מיעוט תופעות לוואי
  • עדשות טוריות – מתקנות אסטיגמציה קיימת

הבחירה נעשית בהתייעצות עם הרופא, תוך התחשבות באורח החיים של המטופל ובמבנה העין. יש לקחת בחשבון גם שיקולים תקציביים שכן עדשות מיוחדות לרוב אינן כלולות בסל הבריאות ויש צורך ברכישתם באופן פרטי.

כמה זמן אורכת ההתאוששות המלאה?

רוב המטופלים חוזרים לתפקוד בסיסי תוך 24–48 שעות, כולל הליכה, קריאה ונהיגה (באישור הרופא). פעילות גופנית קלה מותרת לאחר כשבוע, בעוד שחייה, פעילות עצימה והרמת משקלים מומלץ לדחות בכמה שבועות.

האם כל סוגי הקטרקט ניתנים לטיפול בלייזר?

ברוב המקרים – כן. אבל לעיתים כאשר מדובר בקטרקט טראומטי, קושי בשיתוף פעולה של המטופל או באישון צר, יתכן ונידרש לגישה כירורגית רגילה וייתכן שהלייזר אינו הבחירה האופטימלית.
באשר לתזמון – לא מומלץ "להמתין שהקטרקט יבשיל". בשלבים מוקדמים לרוב ניתן לנקוט בגישה שמרנית, להחליף משקפיים ולהמתין מעט, אך הניתוח מומלץ כאשר הקטרקט מתחיל להשפיע בפועל על איכות החיים, על נהיגה, קריאה, או תפקוד בעבודה. לעיתים, הקטרקט אף מקשה על מעקב או טיפול במחלות עיניים אחרות. בכל מקרה, לא כדאי להמתין עד למצב שבו הקטרקט מתקדם מאוד כי הדבר עלול להפוך את הניתוח למורכב יותר

מה בנוגע לעלות – וכמה מזה מכוסה בביטוח?

הפרש המחירים בין ניתוח קטרקט רגיל לבין ניתוח בלייזר עשוי להגיע לכמה אלפי שקלים.
ברוב המקרים, ניתוח קטרקט בלייזר מכוסה על ידי ביטוחים פרטיים ויש לבדוק את נושא הזכאות מול חברת הביטוח. ניתוח בלייזר מוצע לרוב בבתי החולים הפרטיים. השתלת עדשות מתקדמות גם כן לרוב כרוכה בעלות נוספת. יש לבדוק מראש עם הרופא המנתח לגבי אפשרויות אלה, התאמתן למטופל ולציפיותיו לאחר הניתוח

לסיכום

ניתוח קטרקט בלייזר הוא כלי מתקדם בידיהם של מנתחים מנוסים – הוא מאפשר דיוק, טיפול מותאם אישית, ותוצאות ראייה מצוינות במקרים המתאימים. לא כל מטופל זקוק לשיטה הזו, אבל כשיש התוויה מתאימה – בהחלט מדובר באופציה ראויה שיש בה לעיתים יתרון.

ביקורות המעקב כוללות לרוב בדיקה ביום למחרת, ולאחר מכן שבוע וחודש – אז גם ניתן לקבוע מרשם סופי למשקפיים, אם נדרש. תקופת ההחלמה לרוב קצרה והתוצאות בניתוח קטרקט מצוינות, אך לאחר הניתוח חשוב לשים לב לסימנים כמו כאב עז, אודם שמתגבר, ירידה חדה בראייה או הפרשה מהעין – תסמינים שדורשים פנייה מיידית לרופא.

לקביעת תור ושאלות כלליות

השירות הניתן באמצעות האתר אינו שירות רפואי. תיעוד ומידע רגיש יש למסור לרופאים בלבד.

מדיניות ותנאי שימוש

המידע והתוכן המוצגים באתר זה מיועדים לספק מידע אינפורמטיבי והבעת דעה סובייקטיבית מטעם צדדים שלישיים בלבד הם אינם תחליף לייעוץ רפואי מקצועי ואין להסתמך עליהם כייעוץ כאמור. כל שימוש במידע באתר טעון בדיקה ואימות עם הגורמים הרלוונטיים. השימוש באתר ובתכניו הינה באחריותו הבלעדית והמלאה של המשתמש

MedReviews 2025 © כל הזכויות שמורות.
חיוגפנייהוואטסאפמידע כללי